Tokaj - miasto powiatowe w komitacie Borsod-Abaúj-Zemplén w
północno-wschodnich Węgrzech.
Tokaj leży u zbiegu Bodrogu i Cisy, u południowych podnóży
wulkanicznej góry Tokaj (także Kopasz, 515 m n.p.m.).
Miasteczko jest stolicą tokajskiego regionu winiarskiego. W 1074 pod
miasteczkiem miała miejsce bitwa wojsk Gejzy z wojskami króla
Salomona. W późniejszych latach miejsce bitwy z Turkami w 1567,
rezydencja Jana Hunyadyego i Macieja Korwina. Tokajski region
winiarski (węg. Tokaj-hegyaljai borvidék) -
region
winiarski w północno-wschodnich Węgrzech (komitat Borsod-Abaúj-Zemplén)
i w południowo-wschodniej Słowacji (powiat Trebišov).
Tokajski region winiarski został oficjalnie ustanowiony w 1737.
Obejmuje wschodnią część wyżyny Cserhát oraz południowe podnóże Gór
Tokajsko-Slańskich, graniczące z doliną Cisy i z regionem Bodrogköz.
Do tokajskiego regionu winiarskiego należą także należące od 1918 do
Słowacji miejscowości Slovenské Nové Mesto (Kisújhely), Viničky (Szőlőske),
Malá Trňa (Kistoronya) i Veľká Trňa (Nagytoronya).
Historia uprawy winorośli w tokajskim regionie winiarskim liczy sobie
około tysiąca lat. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny
i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne
gleby oraz unikalny skład pleśni w piwnicach winnych. Wśród odmian
winorośli dominuje furmint, dalej hárslevelű i sárgamuskotály.
Winogrona tych odmian poddaje się suszeniu na krzakach aż do formy
określanej jako aszú. Z winogron tych powstają znane na całym świecie
wina aszú i szamorodni. Wina tokajskie należą do najbardziej znanych
win węgierskich.
Ze względu na walory przyrodnicze, architektoniczne i kulturalne oraz
miejscowe tradycje winiarskie w 2002 UNESCO umieściło tokajski region
winiarski na liście dziedzictwa światowego.
/więcej fotografii/ |
|